Over PAR
Circulaire denkers
Project Active Rubber BV is een jong, innovatief bedrijf dat zich richt op duurzame oplossingen voor het recyclen van End Of Life industriële rubberproducten.
Wij recyclen end of life rubber tracks en maken daarvan duurzaam rubber poeder dat weer als grondstof dient voor de fabricage van nieuwe rubberproducten.
Door ons unieke rubber recycleproces, zijn wij erin geslaagd om op een economisch verantwoorde manier rubber tracks te recyclen tot een kwalitatief hoogwaardig rubberpoeder dat volledig hergebruikt kan worden.
Hoogwaardig hergebruik van rubber vermindert CO2 uitstoot, voorkomt milieuvervuiling, en ondervangt daarnaast de groeiende behoefte naar rubber als grondstof.
Waarom?
End Of Life (EOL) rubberproducten zijn behalve een belasting voor het milieu ook een bron van waardevolle grondstoffen die hergebruikt kunnen worden.
Hoe?
Door middel van mechanische recycling wordt rubber afval omgevormd tot het eindproduct: de opnieuw te gebruiken grondstof in de vorm van rubberpoeder.
Wat?
Ons doel is om op internationale schaal recycling fabrieken uit te rollen waar de grondstof rubberpoeder wordt geproduceerd teneinde het milieu te sparen en de schaarse grondstoffen te kunnen hergebruiken.
Luc Verschueren
Technical Director / Co-owner
Chemisch ingenieur, ruime ervaring met proces technologie, specialist op het gebied van water zuivering, droog techniek, hands on manager, bouwer, materiaal kennis.
Jan Piet Zuidema
Operational Director / Co-owner
Werktuigbouwkundige, praktische inventieve manager, uitvoerend sterk, oplossingsgericht, daadkrachtig, ervaring met proeffabriek rubber recycling Almere.
Meest gestelde vragen
Is jullie rubber gevulkaniseerd of gedevulkaniseerd?
Ons rubber poeder is nog steeds gevulkaniseerd, maar het is zo fijn dat het in heel grote mate bijgevoegd kan worden bij virgin rubber.
Wat moet ik betalen als ik EOL rubber producten zoals tracks inlever?
De inlever prijzen per ton zijn marktprijzen en die kunnen variëren. Op dit moment (2021) tussen de €140 en €180 per ton plus transportkosten.
Waarom kiezen jullie voor mechanische recycling en niet voor chemische recycling?
Voor chemische recycling, inclusief pyrolyse, is meer energie nodig. Mechanische recycling is minder energie intensief en het gerecycled poeder kan wel bijgevoegd worden bij virgin rubber met behoud van kwaliteit. Daardoor is de CO2-footprint veel kleiner.
Is er bij het waterjetten niet veel gebruik van water, en is dat dan niet vervuilend?
Welke chemicaliën gebruiken jullie voor het proces?
In het totale proces wordt alleen water gebruikt, geen chemicaliën. Het water wordt zoveel mogelijk gerecycled.
Wat zijn de deeltjesgroottes van jullie poeder?
Wat is het verschil in product tussen shredderen en waterjetten?
Shredderen geeft vierkante blokjes met gladde wanden (granulaat). Bij waterjetten ontstaan ge-explodeerde sneeuwvlokjes met een heel groot oppervlakte per volume. Bij inmenging met virgin rubber is het contactoppervlak veel groter en is de hechting uiteindelijk veel sterker.
Waarom beginnen jullie met tracks en doen jullie nog geen autobanden?
De meeste autobanden worden geshredderd. Tracks (en andere technisch rubberproducten) kunnen door hun vorm en samenstelling (blokken staal) niet geshredderd worden. Om die reden worden ze verbrand, gebruikt voor landfill en/of getransporteerd naar buiten Europa. Project Active Rubber kan dit probleem oplossen.
Kan jullie techniek ook voor ander rubber afval gebruikt worden?
Ja, hetzelfde principe kan voor al het rubberafval gebruikt worden, met name producten die van zichzelf een grote massa hebben. Niet alleen tracks, maar ook massieve banden, rubber baggerleidingen, olieleidingen, transportbanden enz. De basistechniek van het waterjetten blijft hetzelfde alsmede het drogen en scheiden op korrelgrootte.
Wat gebeurt er nu met rubber afval?
In het geval van tracks; storten (landfill) of verbranden en meestal transport naar buiten Europa. Vermits er geen aanvaardde manier van verwerken/recyclen is, wordt het gros van deze tracks uiteindelijk gewoon gestort, ofwel in Nederland, ofwel ergens in het buitenland.